ЕСУ в першому півріччі 2024 року

01/07/2024

Робота редакції

У 2024 році редакція продовжила роботу з акцентом на розвиток електронної версії енциклопедії. У травні електронну версію ЕСУ було внесено до Реєстру суб’єктів у сфері онлайн-медіа – присвоєно ідентифіктор R40-04801 (рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 30.05.2024 р.).

За перше півріччя редакція ЕСУ забезпечила замовлення в експертів, підготовку й оприлюднила на сайті енциклопедії майже 3 тис. нових статей. Більша половина з них – на літеру «П».

Загалом корпус статей онлайн-версії ЕСУ нині складають понад 74 тис. гасел, що є надійним джерелом достовірної інформації (передусім про Україну й українців 20-21 ст.) українською мовою, а отже, й важливою складовою інформаційно-культурної безпеки держави.

Загальна кількість авторів енциклопедичних статей нині становить 22,8 тис. Прикметно, що автори статей ЕСУ фіксуються Вікіпедією у вигляді окремої категорії: https://uk.wikipedia.org/wiki/Категорія:Автори_Енциклопедії_сучасної_України. До слова, у багатьох статтях Вікіпедії посилання на ЕСУ є основним інформаційним джерелом, а наявність гасла в ЕСУ – достатньою умовою, щоб створити у Вікіпедії нову статтю з такою назвою.

Використання енциклопедії в суспільстві

За перше півріччя 2024 року на сайт ЕСУ завітало 1,1 млн відвідувачів (у середньому 180 тис. щомісяця і майже 6 тис. щодня), переглянувши енциклопедичні статті понад 1,6 млн разів (270 тис. переглядів статей щомісяця, 8,7 тис. щодня).

Найактивніше енциклопедією користувалися у березні. Щоправда, найвищу активність читачів зафіксовано 8 лютого, зокрема у зв’язку з численними переглядами статті «Сирський Олександр Станіславович». Саме того дня президент В. Зеленський оголосив про звільнення В. Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ та призначення на цю посаду О. Сирського, який і став об’єктом зацікавлення українців.

Найпопулярніші статті сайту ЕСУ в першому півріччі 2024 року:

Серед загальних статей

Серед статей-персоналій

Використання енциклопедії в науці

ЕСУ є об’єктом цитування в наукових публікаціях. Згідно з Google Scholar, станом на початок липня загальна кількість цитувань – 2958, h-index – 15. Найцитованіші статті:

Географія використання енциклопедії

Вебсторінки енциклопедії найчастіше переглядали в таких країнах:

  1. Україна – 87%
  2. Німеччина – 2,4%
  3. Польща – 2,1%
  4. США – 1,4%
  5. Франція – 0,6%